Koko vuoden 2024 majoitustilastojen ennakkotiedot saapuneet, Kansainvälistymisen ja tuotteistamisen workshopit maaliskuussa, Varsinais-Suomen Matkailuparlamentti Salossa, Vaikuta Teijon kansallispuiston hoidon ja käytön suunnitelmaan.
Vuosi on käynnistynyt reippaasti, ja olemme menossa vauhdilla kevättä kohti. Päivät pitenevät nyt vauhdilla ja valon määrä lisääntyy. Avantoralli-viikonloppuakin vietetään jo parin viikon päästä.
Koko vuoden 2024 majoitustilastojen ennakkotiedot ovat saapuneet, ja vaikka marras-joulukuu olivat edellisvuotta huonommat, niin kumulatiivisesti olemme hyvällä kasvu-uralla haasteellisista ajoista huolimatta.
Yrityssalon uusi matkailun kehittämiskokonaisuus alkoi vuodenvaihteessa, ja tammikuun matkailutoimijoiden ensimmäisillä aamukahveilla kerroimme tulevista suunnitelmista.
Järjestämme maaliskuulla workshop-kokonaisuuden, jonka tavoitteena on innostaa mukaan matkailutoimintaan niitä maaseudun yrityksiä, joilla on halua ja potentiaalia tarjota tuotteita ja palveluita matkailijoille. Lisäksi tavoitteenamme on saada alueen toimijoita kehittämään uusia tuotteita ja palveluita alueelle tuleville matkailijoille, erityisesti kv-markkinoille, yhteistyössä muiden kanssa.
Tervetuloa mukaan tilaisuuksiin niin uudet kuin tutut yritykset!
Matkailuterveisin, Tiina
Kuva: tehty tekoälyllä | Midjourney
Katsaus majoitustilastoihin
Viime vuoden majoitustilastojen kokonaislukujen ennakkotiedot ovat saapuneet. Olemme hienolla kasvu-uralla, vaikka elämme edelleen haasteellisessa ajassa.
Loppuvuosi (marras-joulukuu) olivat edellisvuotta heikommat, mutta kumulatiivisia lukuja tarkasteltaessa sekä yöpymisvuorokaudet että majoitusmyynti on maksullisissa majoituksissa (sisältäen rekisteröidyt että rekisteröimättömät majoitukset) kasvaneet niin edellisvuoteen kuin koronaa edeltävään aikaan.
Yöpymisvuorokaudet ovat kasvaneet kumulatiivisesti +7,2 % edellisvuoteen nähden ja majoitusmyynti +4,7%. Yöpymiset jakautuvat lähes tasan rekisteröityjen (51%) ja rekisteröimättömän (49%) majoituksen välille.
Kasvu on syntynyt kansainvälisistä matkailijoista tarkasteltaessa rekisteröityneitä majoituksia. Kotimaisten matkailijoiden määrä on palautunut koronavuosien tasolle ollen laskussa.
Pienenä sisämarkkinana Suomen matkailun kasvu syntyy kansainvälisen matkailun kasvusta, johon me Yrityssalossa annamme tukea mm. maaliskuun työpajoissa.
Oletko maaseudun toimija, jolla olisi potentiaalia ja halua tuottaa palveluita myös alueelle tuleville matkailijoille esim. ruokamatkailu- ja elämystuotteilla? Oletko toimija, joka haluaa tarjota palveluita kansainvälisille markkinoille ja tuotteistaa laajempia kokonaisuuksia yhteistyössä muiden matkailutoimijoiden kanssa?
Tule mukaan workshoppeihin, jotka järjestetään maaliskuussa. Ensimmäinen workshop 7.3.2025 on suunnattu niille matkailu- ja maaseudun toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisistä asiakkaista tai ovat alkumetreillä kansainvälistymisessä. Toinen 13.3. & kolmas 14.3. workshop soveltuu kaikille matkailu- ja matkailusidonnaisille yrityksille, jotka haluavat tehdä yhteistyöstä ja suunnitella yhteisiä tuotekokonaisuuksia muiden kanssa. Jälkimmäiset workshopit ovat jatkumo, joten niihin osallistuminen edellyttää mukanaoloa molemmissa tilaisuuksissa.
🚀 7.3.2025 klo 10-16 | Kansainvälistymisen ABC – Konkretiaa ja case-esimerkkejä matkailusidonnaisille yrityksille
Työpajaan osallistumalla: ✅ Ymmärrät kansainvälistymisen perusperiaatteet ja liiketoimintahyödyt ✅ Tunnistat omat kehityskohteet ja ensimmäiset askeleet kansainvälisille markkinoille ✅ Saat inspiraatiota ja käytännön vinkkejä asiantuntijoilta ja case-esimerkeistä
🚀 13.3.2025 klo 13-16 | Matkailualan yhteistyöworkshop – löydä uudet kumppanit ja kehitä houkuttelevia tuotteita
Iltapäivän aikana saat arvokasta tietoa siitä: ✅ Miksi yhteistyö on ratkaisevaa matkailukokonaisuuksia suunniteltaessa? ✅ Millainen on houkutteleva ja ostettava tuote kuluttajalle – ja mikä toimii matkanjärjestäjälle? ✅ Miten voit rakentaa vahvempia tuotteita yhdessä muiden yritysten kanssa?
🚀 14.3.2025 klo 10-16 | Tuotteesta elämykseksi – Kehitä matkailutuotteesi kansainvälisille markkinoille
Workshop-päivän tavoitteena: ✅ Synnyttää uusia ja päivitettyjä matkailutuotteita, jotka puhuttelevat kansainvälisiä matkailijoita ✅ Kehittää tuotteista elämyskokonaisuuksia, jotka ovat valmiita esiteltäväksi matkanjärjestäjille ✅ Verkostoitua ja löytää yhteistyökumppaneita
Vuosittain järjestettävä maakunnan matkailuparlamentti järjestetään tänä vuonna meillä Salossa. Tervetuloa mukaan verkostoitumaan ja kuulemaan mielenkiintoisia key note- sekä yrityspuheenvuoroja.
Seminaarin teemana maaliskuussa on Kansainvälinen kasvu ja digitaalinen murros - Matkailualan kohtalonkysymyksiä. Parlamentissa pohditaan näitä kasvun ja digitaalisen murroksen kysymyksiä maakunnan kannalta.
Tilaisuuden pääpuhujina Key Account Manager Suvi Ahola, Nordic Marketing Finland Oy ja Digital Commerce Specialist Leevi Parsama, jotka johdattelevat meitä niin kansainvälisten markkinoiden ja digitaalisen murroksen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Lisäksi Visit Finlandin Head of Business Intelligence Katarina Wakonen taustoittaa ajankohtaisesta matkailun kehitystilanteesta niin Suomessa kuin Varsinais-Suomessakin.
Hanketorilla kuulet maakunnan matkailuhankkeista, ja mitä ne tarjoavat matkailuyrityksille. Hanketorilla ovat mukana myös rahoittajien edustajat kertomassa yritystukien mahdollisuuksista.
Tervetuloa maakunnan tärkeimpään vuositapahtumaan!
Vastaa ja vaikuta Teijon kansallispuiston tulevaisuuteen
Nyt voi vaikuttaa siihen, miten Teijon kansallispuistoa hoidetaan tulevaisuudessa vastaamalla kyselyyn.
Metsähallitus kerää kokemuksia ja mielipiteitä Teijon kansallispuistossa retkeilystä, liikkumismuodoista, kansallispuistoon liittyvistä arvoista ja Teijon luonnosta.
Kyselyn vastauksia käytetään apuna, kun Metsähallitus tekee Teijon kansallispuistolle hoidon ja käytön suunnitelman. Se on kansallispuiston hoidon tärkein suunnitelma ja siinä määritetään, miten kansallispuistossa tulevaisuudessa retkeillään ja luontoa hoidetaan.
Jokaisella kansallispuistolla on hoidon ja käytön suunnitelma, jota päivitetään 10–15 vuoden välein.
Kyselyyn vastaaminen vie aikaa noin viisi minuuttia.
Yrityssalon tehtävänä on kehittää matkailuyritysten kilpailukykyä, järjestää toimialatapaamisia ja tietoiskuja, ylläpitää alueen yritysyhteistyötä sekä tukea yrityksiä kasvussa, kansainvälistymisessä ja kestävän kehityksen toimenpiteissä.
Yrityssalon Salo 360 -matkailuhanke tarjoaa kehittymismahdollisuuksia Salon matkailutoimialan yrityksille. Hanke järjestää muun muassa verkostoitumistilaisuuksia ja työpajoja Salon alueen matkailuyrityksille. Hanke saa rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, jota rahoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskus. Lue lisää hankkeesta.
Mikäli et jatkossa halua vastaavaa uutiskirjettä, peru tilaus sivun alalaidasta.
Yrityssalo Oy, Yrittäjyyden palvelukeskus Salo, Turku, Varsinais-Suomi 24100